Wat is Acupunctuur

Acupunctuur Techniek

Het doel van acupunctuur is het lichaam terug in evenwicht brengen. Dit gebeurt door het inbrengen van uiterst fijne naaldjes in welbepaalde punten, de zogenaamde acupunctuurpunten. Deze acupunctuurpunten liggen opmeridianen. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde circuleertenergie, qi genaamd, door het lichaam. Deze volgt hierbij specifieke, met elkaar verbonden, banen. Deze banen worden meridianen genoemd. 

Emotionele of fysieke problemen kunnen de stroom van energie onderbreken door stagnatie, blokkage, of verlies van energie. Acupunctuur werkt door het herstellen van de doorstroming van energie (qi) door de meridianen in het lichaam. 

Het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt hierbij versterkt, waardoor klachten bestreden worden. Daarnaast komen er bij acupunctuur stoffen in het lichaam vrij (neurotransmitters) die ontstekingsremmend en pijnstillend werken. Hierdoor versterkt acupunctuur bv. de werking van pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie.  

Een behandeling met acupunctuur kan volledig op zichzelf toegepast worden maar kan ook een krachtig werkende aanvulling bieden op de klassieke geneeskunde, vaak met minder schadelijke neveneffecten. Acupunctuur iscomplementair aan de westerse geneeskunde.

 

Acupunctuur Naalden

Tijdens een acupunctuurbehandeling worden uiterst fijne steriele wegwerpnaalden gebruikt die tot ongeveer een half uur ter plaatse blijven. De lengte en dikte is afhankelijk van uw lichaamsbouw en de te behandelen zone op uw lichaam. De dikste naald is nog steeds flinterdun wanneer u ze vergelijkt met een standaard injectienaald.

Het inbrengen van de naalden voelt u niet of erg weinig. Eens de naald in de huid zit voelt u niets. Er kan wel een gevoel van uitzetting zijn op de plaats van de naald. Dit is wenselijk en wordt beschreven als ‘deqi’, een teken dat de flow (stroom) van energie door de meridianen is bekomen.

 

Duur van de Acupunctuur behandeling

Een eerste behandeling duurt ongeveer een uur. Deze bestaat uit een uitvoerig gesprek waar alle informatie verzameld wordt met vervolgens een behandeling met uiterst fijne steriele wegwerpnaalden die in specifieke acupunctuurpunten op de huid worden gezet. Deze blijven 20 tot 30 minuten ter plaatse.

Eén sessie kan voldoende zijn om uw probleem te verhelpen. Soms heeft u echter meerdere sessies nodig. U mag van het volgende uitgaan: hoe acuter uw probleem, hoe sneller het effect van acupunctuur merkbaar is. Hoe chronischer de klacht, hoe meer behan

Maak uw online afspraak

Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x