Werkproces

Acupunctuur Werkingsproces

Voor een acupunctuurbehandeling begint, wordt een energetisch bilanopgesteld. Op basis van een uitvoerig gesprek, observatie, tongdiagnose en polsdiagnose kan dit bilan worden opgesteld.

Basisbegrippen zijn yin en yang. Klachten worden, in grote lijnen, benaderd in functie van het teveel of het te weinig aan yin of yang.  

 

  

Yin en yang zijn Chinese begrippen die verwijzen naar twee tegengestelde principes of krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn. Het yin-yangsymbool is de Oud-Chinese voorstelling van de kosmische dualiteit, waarbij yin vrouwelijkheid (aarde, koude, donker, het noorden, vochtigheid) symboliseert en yang mannelijkheid (hemel, warmte, licht, het zuiden, droogte). Het zijn echter geen tegenstellingen, maar vooral complementaire waarden die in elkaar overvloeien.

Naast een nauwkeurig beeld van uw energetisch functioneren is informatie van uw behandelend geneesheer belangrijk.

Het effect van acupunctuur kan naargelang de indicatie versterkt worden met ooracupunctuur, Moxa, Cupping, voedingsadvies, kruiden en electro-acupunctuur.

 

Elektro-acupunctuur

De acupunctuurnaalden kunnen gestimuleerd worden door het gebruik van elektrische stroom. De werking van acupunctuur wordt hierdoor op energetisch vlak verhoogd. Naargelang de toegepaste stroomvorm worden tal van stoffen, zoals endorfines, dynorfines,... vrijgemaakt. 

Door het aanspreken van de lichaamseigen hormonen kan pijn gemoduleerd worden en ook de mentale kracht ondersteund. Dit laatste betekent een sterke behandelmeerwaarde voor patiënten die zich uitgeblust voelen of vrij veel stress ervaren (sporters, werksituatie,..).

 

Voeding

‘Je bent wat je eet’ is een eeuwenoude spreuk waar in de Traditionele Chinese Geneeskunde veel aandacht aan besteed wordt. Kleine veranderingen in de voedselgewoontes kunnen een groot effect hebben op het proces van genezing.

De energetica van onze westerse voeding bekeken vanuit de leer van de Traditionele Chinese Geneeskunde is erg interessant en verrassend effectief.

 

Moxa

Moxa is een kruid, bijvoet of artemisia vulgaris.

Dit kruid wordt gebruikt om warmte toe te voegen aan de naalden. Veel mensen hebben tekort aan warmte en hebben het vaak koud. Met moxa kunnen we grote acupunctuurpunten verwarmen (yang toevoegen).

Deze warmte kan ook bekomen worden door het gebruik van Moxa-lampen.

 

Kruiden

Kruiden worden in China veel gebruikt en zijn dikwijls ondersteunend bij een acupunctuurbehandeling.

De kwaliteit van de kruiden wordt door de westerse leveranciers gegarandeerd.

 

Cupping

De glazen ‘cups’ worden luchtledig gemaakt, zodat een vacuum ontstaat. Met een snelle beweging worden deze cups op lichaamsdelen geplaatst.

De cup zuigt zich vast en onder de cup ontstaat er een hevige reactie:
de doorbloeding is sterker, blokkades worden opgeheven, binnengedrongen koude wordt verwijderd.

 

Ooracupunctuur

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde vertegenwoordigt elk deel in ons lichaam het geheel. In delen van het lichaam wordt heel het lichaam geprojecteerd, zoals bijvoorbeeld in het oor.

Bij ooracupunctuur worden zeer fijne verblijfsnaaldjes of magnetische korrels ter hoogte van de oorschelp geplaatst.

Maak uw online afspraak

Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x